Tips och råd

Försök ta det lugnt vid bordet! Det är inte så lätt när maten flyger överallt och dryper från barnets haka, men försök om möjligt att sitta i lugn och ro tillsammans och äta. Mycket upplevs som krav när det gäller mat för små barn - försök ta det så lugnt du kan.

Järn är ett näringsämne man behöver se till att barnet får i sig. Protein behöver man inte vara orolig för. Om barnet inte får järnberikad färdig pulvervälling eller -gröt kan man ge extra järnrika produkter som blodpudding, kött, bönor, linser, tofu och gärna kompletterar med sådant som torkade aprikoser och frön som är rika på järn. Tänk på att mjölkprodukter i samma måltid hämmar järnupptaget medan c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Fråga på BVC!

Fullkorn kan göra vissa barn dåliga i magen. I så fall, fråga BVC om råd. Annars är fibrer och fullkornsprodukter inte farliga för barn och innehåller mer näringsämnen än produkter av vitt mjöl.

Laga stora satser och frys in i små bitar. Det är skönt att ha när matlagningen till resten av familjen känns svår nog.

Satsa på ekologiska råvaror, särskilt av frukt och grönt. Det bidrar till en minskad risk för att barnet ska få i sig skadliga ämnen från besprutning. Om du lagar en sats broccolipuré och fryser blir det inga stora pengar för den enda gången. Skölj alltid!

Tänk på riskerna med bisfenol A. Läs på och undvik generellt konservburkar. Varför inte använda glasburkar och metallburkar för förvaring istället? Porslinstallrikar kan åka i golvet - men det gör inte så mycket om de är fyndade på loppis.

Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot något livsmedel, rådgör med BVC eller läkare. Lite rodnad kring munnen eller i stjärten kan förekomma hos barn utan att de är allergiska. Till exempel kan saft från apelsin eller tomat vara irriterande på huden runt munnen.

Gröt och välling är bra, men mer än tre gånger om dagen behöver de inte ges. Lite övning i att tugga behöver barnet också. Skulle det däremot hända någon gång är det ingen katastrof, kom ihåg det!

Ibland får barn för sig att inte äta eller att bara äta en sak. Om barnet är friskt och det gäller en kortare tid är det inget att oroa sig för även om det är krångligt. Rådgör gärna med BVC.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...