Tips och råd

Försök ta det lugnt vid bordet! Det är inte så lätt när maten flyger överallt och dryper från barnets haka, men försök om möjligt att sitta i lugn och ro tillsammans och äta. Mycket upplevs som krav när det gäller mat för små barn - försök ta det så lugnt du kan.

Järn är ett näringsämne man behöver se till att barnet får i sig. Protein behöver man inte vara orolig för. Om barnet inte får järnberikad färdig pulvervälling eller -gröt kan man ge extra järnrika produkter som blodpudding, kött, bönor, linser, tofu och gärna kompletterar med sådant som torkade aprikoser och frön som är rika på järn. Tänk på att mjölkprodukter i samma måltid hämmar järnupptaget medan c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Fråga på BVC!

Fullkorn kan göra vissa barn dåliga i magen. I så fall, fråga BVC om råd. Annars är fibrer och fullkornsprodukter inte farliga för barn och innehåller mer näringsämnen än produkter av vitt mjöl.

Laga stora satser och frys in i små bitar. Det är skönt att ha när matlagningen till resten av familjen känns svår nog.

Satsa på ekologiska råvaror, särskilt av frukt och grönt. Det bidrar till en minskad risk för att barnet ska få i sig skadliga ämnen från besprutning. Om du lagar en sats broccolipuré och fryser blir det inga stora pengar för den enda gången. Skölj alltid!

Tänk på riskerna med bisfenol A. Läs på och undvik generellt konservburkar. Varför inte använda glasburkar och metallburkar för förvaring istället? Porslinstallrikar kan åka i golvet - men det gör inte så mycket om de är fyndade på loppis.

Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot något livsmedel, rådgör med BVC eller läkare. Lite rodnad kring munnen eller i stjärten kan förekomma hos barn utan att de är allergiska. Till exempel kan saft från apelsin eller tomat vara irriterande på huden runt munnen.

Gröt och välling är bra, men mer än tre gånger om dagen behöver de inte ges. Lite övning i att tugga behöver barnet också. Skulle det däremot hända någon gång är det ingen katastrof, kom ihåg det!

Ibland får barn för sig att inte äta eller att bara äta en sak. Om barnet är friskt och det gäller en kortare tid är det inget att oroa sig för även om det är krångligt. Rådgör gärna med BVC.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...