Tips och råd

Försök ta det lugnt vid bordet! Det är inte så lätt när maten flyger överallt och dryper från barnets haka, men försök om möjligt att sitta i lugn och ro tillsammans och äta. Mycket upplevs som krav när det gäller mat för små barn - försök ta det så lugnt du kan.

Järn är ett näringsämne man behöver se till att barnet får i sig. Protein behöver man inte vara orolig för. Om barnet inte får järnberikad färdig pulvervälling eller -gröt kan man ge extra järnrika produkter som blodpudding, kött, bönor, linser, tofu och gärna kompletterar med sådant som torkade aprikoser och frön som är rika på järn. Tänk på att mjölkprodukter i samma måltid hämmar järnupptaget medan c-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Fråga på BVC!

Fullkorn kan göra vissa barn dåliga i magen. I så fall, fråga BVC om råd. Annars är fibrer och fullkornsprodukter inte farliga för barn och innehåller mer näringsämnen än produkter av vitt mjöl.

Laga stora satser och frys in i små bitar. Det är skönt att ha när matlagningen till resten av familjen känns svår nog.

Satsa på ekologiska råvaror, särskilt av frukt och grönt. Det bidrar till en minskad risk för att barnet ska få i sig skadliga ämnen från besprutning. Om du lagar en sats broccolipuré och fryser blir det inga stora pengar för den enda gången. Skölj alltid!

Tänk på riskerna med bisfenol A. Läs på och undvik generellt konservburkar. Varför inte använda glasburkar och metallburkar för förvaring istället? Porslinstallrikar kan åka i golvet - men det gör inte så mycket om de är fyndade på loppis.

Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot något livsmedel, rådgör med BVC eller läkare. Lite rodnad kring munnen eller i stjärten kan förekomma hos barn utan att de är allergiska. Till exempel kan saft från apelsin eller tomat vara irriterande på huden runt munnen.

Gröt och välling är bra, men mer än tre gånger om dagen behöver de inte ges. Lite övning i att tugga behöver barnet också. Skulle det däremot hända någon gång är det ingen katastrof, kom ihåg det!

Ibland får barn för sig att inte äta eller att bara äta en sak. Om barnet är friskt och det gäller en kortare tid är det inget att oroa sig för även om det är krångligt. Rådgör gärna med BVC.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...