Bärmos, bärpuré
Bärpuré i portioner är bra att stoppa i gröten eller ge till efterrätt. Se bara upp för fläckar!
Du behöver
- valfria bär, färska eller frysta
Gör så här:
Frysta bär tinas först. Mosa bären och passera sedan genom en trådsil, eller mixa med stavmixer. En ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak) kan också användas. Bär med små kärnor, som hallon eller björnbär, ska helst passeras och inte mixas.
Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.
Bärpurén är praktisk att tina direkt i gröten innan den serveras. Även om ditt barn äter större portioner är små bitar praktiska eftersom de tinar snabbare. Tänk på att många bär färgar mycket! Matplatsen kan behöva vara tålig och kläderna väl täckta.
Använd helst ekologiska eller hemodlade bär till barn. Vissa bär besprutas hårt - tänk på att alltid skölja!