Från åtta månaders ålder

Vid åtta månaders ålder kan barnet dels få större portioner, gärna sammansatta i små måltider. Avsluta gärna måltiden med lite frukt eller bär eftersom C-vitaminet i frukt eller bär hjälper barnets kropp att ta upp det järn som finns i maten.

Bröstmjölk eller ersättning ger fortfarande barnet den huvudsakliga näring som barnet behöver så det är inte bråttom att övergå till lagad mat riktigt än. Låt matsituationen vara avslappnad och öka i barnets egen takt! Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över.

Konsistensen på maten kan från och med åtta månaders ålder bli lite grövre. Den kan rivas, hackas med kniv, mosa grövre eller se till att barnet kan få små bitar att ta själv. Ge gärna såväl frukost som mellanmål och ett huvudmål. Det är bra att börja ge maten vid samma tider om möjligt, för att barnet ska ha aptit nog att äta när det är dags för mat. Ge inte små mellanmål som förstör aptiten.


Så här kan en meny från åtta månaders ålder se ut:

  • Frukost: gröt med bärpuré och lite mjölk.
  • Mellanmål: smörgås i små bitar med hummus och äpple i små bitar utan skal, att plocka själv.
  • Kvällsmat: potatismos, grovhackade kokta morötter, kokt fisk i små bitar.



Tänk på att sätta samman måltiden av kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, mathavre, bulgur eller liknande tillsammans med grönsaker eller rotfrukter. Till detta protein som till exempel ägg, fisk, bönor, linser, ärtor eller kött. Kom ihåg att fortfarande tillsätta lite fett, gärna kallpressad raps- eller olivolja. Ge gärna lite frukt eller bär till efterrätt.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...