Från åtta månaders ålder

Vid åtta månaders ålder kan barnet dels få större portioner, gärna sammansatta i små måltider. Avsluta gärna måltiden med lite frukt eller bär eftersom C-vitaminet i frukt eller bär hjälper barnets kropp att ta upp det järn som finns i maten.

Bröstmjölk eller ersättning ger fortfarande barnet den huvudsakliga näring som barnet behöver så det är inte bråttom att övergå till lagad mat riktigt än. Låt matsituationen vara avslappnad och öka i barnets egen takt! Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över.

Konsistensen på maten kan från och med åtta månaders ålder bli lite grövre. Den kan rivas, hackas med kniv, mosa grövre eller se till att barnet kan få små bitar att ta själv. Ge gärna såväl frukost som mellanmål och ett huvudmål. Det är bra att börja ge maten vid samma tider om möjligt, för att barnet ska ha aptit nog att äta när det är dags för mat. Ge inte små mellanmål som förstör aptiten.


Så här kan en meny från åtta månaders ålder se ut:

  • Frukost: gröt med bärpuré och lite mjölk.
  • Mellanmål: smörgås i små bitar med hummus och äpple i små bitar utan skal, att plocka själv.
  • Kvällsmat: potatismos, grovhackade kokta morötter, kokt fisk i små bitar.



Tänk på att sätta samman måltiden av kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, mathavre, bulgur eller liknande tillsammans med grönsaker eller rotfrukter. Till detta protein som till exempel ägg, fisk, bönor, linser, ärtor eller kött. Kom ihåg att fortfarande tillsätta lite fett, gärna kallpressad raps- eller olivolja. Ge gärna lite frukt eller bär till efterrätt.


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...