Från åtta månaders ålder

Vid åtta månaders ålder kan barnet dels få större portioner, gärna sammansatta i små måltider. Avsluta gärna måltiden med lite frukt eller bär eftersom C-vitaminet i frukt eller bär hjälper barnets kropp att ta upp det järn som finns i maten.

Bröstmjölk eller ersättning ger fortfarande barnet den huvudsakliga näring som barnet behöver så det är inte bråttom att övergå till lagad mat riktigt än. Låt matsituationen vara avslappnad och öka i barnets egen takt! Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över.

Konsistensen på maten kan från och med åtta månaders ålder bli lite grövre. Den kan rivas, hackas med kniv, mosa grövre eller se till att barnet kan få små bitar att ta själv. Ge gärna såväl frukost som mellanmål och ett huvudmål. Det är bra att börja ge maten vid samma tider om möjligt, för att barnet ska ha aptit nog att äta när det är dags för mat. Ge inte små mellanmål som förstör aptiten.


Så här kan en meny från åtta månaders ålder se ut:

  • Frukost: gröt med bärpuré och lite mjölk.
  • Mellanmål: smörgås i små bitar med hummus och äpple i små bitar utan skal, att plocka själv.
  • Kvällsmat: potatismos, grovhackade kokta morötter, kokt fisk i små bitar.



Tänk på att sätta samman måltiden av kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, mathavre, bulgur eller liknande tillsammans med grönsaker eller rotfrukter. Till detta protein som till exempel ägg, fisk, bönor, linser, ärtor eller kött. Kom ihåg att fortfarande tillsätta lite fett, gärna kallpressad raps- eller olivolja. Ge gärna lite frukt eller bär till efterrätt.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...