Från åtta månaders ålder

Vid åtta månaders ålder kan barnet dels få större portioner, gärna sammansatta i små måltider. Avsluta gärna måltiden med lite frukt eller bär eftersom C-vitaminet i frukt eller bär hjälper barnets kropp att ta upp det järn som finns i maten.

Bröstmjölk eller ersättning ger fortfarande barnet den huvudsakliga näring som barnet behöver så det är inte bråttom att övergå till lagad mat riktigt än. Låt matsituationen vara avslappnad och öka i barnets egen takt! Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över.

Konsistensen på maten kan från och med åtta månaders ålder bli lite grövre. Den kan rivas, hackas med kniv, mosa grövre eller se till att barnet kan få små bitar att ta själv. Ge gärna såväl frukost som mellanmål och ett huvudmål. Det är bra att börja ge maten vid samma tider om möjligt, för att barnet ska ha aptit nog att äta när det är dags för mat. Ge inte små mellanmål som förstör aptiten.


Så här kan en meny från åtta månaders ålder se ut:

  • Frukost: gröt med bärpuré och lite mjölk.
  • Mellanmål: smörgås i små bitar med hummus och äpple i små bitar utan skal, att plocka själv.
  • Kvällsmat: potatismos, grovhackade kokta morötter, kokt fisk i små bitar.



Tänk på att sätta samman måltiden av kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, mathavre, bulgur eller liknande tillsammans med grönsaker eller rotfrukter. Till detta protein som till exempel ägg, fisk, bönor, linser, ärtor eller kött. Kom ihåg att fortfarande tillsätta lite fett, gärna kallpressad raps- eller olivolja. Ge gärna lite frukt eller bär till efterrätt.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...