Från åtta månaders ålder

Vid åtta månaders ålder kan barnet dels få större portioner, gärna sammansatta i små måltider. Avsluta gärna måltiden med lite frukt eller bär eftersom C-vitaminet i frukt eller bär hjälper barnets kropp att ta upp det järn som finns i maten.

Bröstmjölk eller ersättning ger fortfarande barnet den huvudsakliga näring som barnet behöver så det är inte bråttom att övergå till lagad mat riktigt än. Låt matsituationen vara avslappnad och öka i barnets egen takt! Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över.

Konsistensen på maten kan från och med åtta månaders ålder bli lite grövre. Den kan rivas, hackas med kniv, mosa grövre eller se till att barnet kan få små bitar att ta själv. Ge gärna såväl frukost som mellanmål och ett huvudmål. Det är bra att börja ge maten vid samma tider om möjligt, för att barnet ska ha aptit nog att äta när det är dags för mat. Ge inte små mellanmål som förstör aptiten.


Så här kan en meny från åtta månaders ålder se ut:

  • Frukost: gröt med bärpuré och lite mjölk.
  • Mellanmål: smörgås i små bitar med hummus och äpple i små bitar utan skal, att plocka själv.
  • Kvällsmat: potatismos, grovhackade kokta morötter, kokt fisk i små bitar.



Tänk på att sätta samman måltiden av kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, mathavre, bulgur eller liknande tillsammans med grönsaker eller rotfrukter. Till detta protein som till exempel ägg, fisk, bönor, linser, ärtor eller kött. Kom ihåg att fortfarande tillsätta lite fett, gärna kallpressad raps- eller olivolja. Ge gärna lite frukt eller bär till efterrätt.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...