Att undvika

Ge alltid barn en varierad kost, det är ett gott skydd mot såväl överdriven konsumtion av vissa ämnen och mot näringsbrister. Det finns en del saker som ska undvikas för de minsta barnen:


Salt
Små barn mår inte bra av salt mat eftersom deras saltbalans i kroppen inte regleras som hos vuxna. Dessutom är det bra att inte vänja dem vid den salta smaken. Tänk på att salt finns i många produkter, som ost, charkprodukter, oliver, snacks.

Socker
I ett litet barns kost ska socker undvikas eftersom det ger tomma kalorier och inte bidrar med viktiga näringsämnen. Tänk på att socker finns i väldigt många produkter: bröd, ketchup, smaksatt yoghurt, drycker och förstås kakor, godis, glass och läsk. Barn som är törstiga ska erbjudas vatten. Prova gärna andra sorters sötning, till exempel med torkad eller färsk frukt, när det är tillfälle för det.

Honung
Barn under ett år ska inte ges honung eftersom den i sällsynta fall kan innehålla bakterier.

Gröna bladgrönsaker
I gröna bladgrönsaker som spenat, mangold, nässlor och rödbetor kan nitrat utvecklas som i kroppen blir till nitrit. Nitrit försvårar transporten av syre i blodet.

Risgröt, risvälling och risdryck
Denna rekommendation är från 2013 efter att ny forskning visat på innehåll av tungmetaller i produkter för barn. Produkter av ris, gröt, risdryck som mjölkersättning och välling, kan innehålla arsenik och ska därför inte ges till barn. Ett annat glutenfritt alternativ för de barn som inte tål gluten är majsprodukter. Livsmedelsverket råder att man ger barn varierad kost.

Opastöriserad mjölk
Livsmedelsverket rekommenderar att opastöriserad mjölk undviks eftersom den kan innehålla bakterier. Den mjölk som säljs i butiken är upphettad, alltså pastöriserad, för att ta död på eventuella bakterier.

Nötter och jordnötter
Hela bitar av nötter och jordnötter ska inte ges till små barn eftersom de är lätta att sätta i halsen. Däremot ökar risken för allergi inte om barn får jordnötter och nötter före ett års ålder, enligt Livsmedelsverket.

Grön potatis
Ge inte grön potatis till små barn och skala all potatis, även nypotatis, eftersom solanin kan ha utvecklats. Solanin är ett gift som kan ge magont, diarré och illamående.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...