Rostad pumpasoppa

Med lite grönsaksbuljong blir det vacker, god soppa även till resten av familjen.

Du behöver

  • 1 kg pumpa, butternut squash eller vintersquash
  • 1-2 msk olivolja
  • 200 g potatis
  • 1 ekologisk citron
  • 2 msk grädde
  • ev. grönsaksbuljong

Gör så här:

Från sex månader.


Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skala pumpan. Skär i kuber. Lägg på plåt med bakplåtspapper och ringla oljan över. Baka i ugnen i cirka 30 minuter. Täck med plåt eller folie om pumpan får för mycket färg.

Under tiden, skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Häll av kokvattnet men spara det om soppan behöver spädas.

Tvätta citronen noga. Riv det yttersta av skalet fint. Pressa ur 2 msk saft. Lägg pumpa, potatis, citronsaft och -skal i en matberedare eller mixa med stavmixer. Kör till en puréaktig soppa. Tillsätt grädden och mixa. Späd med kokvattnet från potatisen om det behövs. Om resten av familjen ska äta soppan, ta undan till bebisen och värm resten av soppan försiktigt med grönsaksbuljong.

Vill du göra en stor sats att frysa? Uteslut potatis och grädde. Soppan fungerar bra som smakportion.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...