Rostad pumpasoppa

Med lite grönsaksbuljong blir det vacker, god soppa även till resten av familjen.

Du behöver

  • 1 kg pumpa, butternut squash eller vintersquash
  • 1-2 msk olivolja
  • 200 g potatis
  • 1 ekologisk citron
  • 2 msk grädde
  • ev. grönsaksbuljong

Gör så här:

Från sex månader.


Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skala pumpan. Skär i kuber. Lägg på plåt med bakplåtspapper och ringla oljan över. Baka i ugnen i cirka 30 minuter. Täck med plåt eller folie om pumpan får för mycket färg.

Under tiden, skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Häll av kokvattnet men spara det om soppan behöver spädas.

Tvätta citronen noga. Riv det yttersta av skalet fint. Pressa ur 2 msk saft. Lägg pumpa, potatis, citronsaft och -skal i en matberedare eller mixa med stavmixer. Kör till en puréaktig soppa. Tillsätt grädden och mixa. Späd med kokvattnet från potatisen om det behövs. Om resten av familjen ska äta soppan, ta undan till bebisen och värm resten av soppan försiktigt med grönsaksbuljong.

Vill du göra en stor sats att frysa? Uteslut potatis och grädde. Soppan fungerar bra som smakportion.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

frukostbullar.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...