Rostad pumpasoppa
Med lite grönsaksbuljong blir det vacker, god soppa även till resten av familjen.
Du behöver
- 1 kg pumpa, butternut squash eller vintersquash
- 1-2 msk olivolja
- 200 g potatis
- 1 ekologisk citron
- 2 msk grädde
- ev. grönsaksbuljong
Gör så här:
Från sex månader.
Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skala pumpan. Skär i kuber. Lägg på plåt med bakplåtspapper och ringla oljan över. Baka i ugnen i cirka 30 minuter. Täck med plåt eller folie om pumpan får för mycket färg.
Under tiden, skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Häll av kokvattnet men spara det om soppan behöver spädas.
Tvätta citronen noga. Riv det yttersta av skalet fint. Pressa ur 2 msk saft. Lägg pumpa, potatis, citronsaft och -skal i en matberedare eller mixa med stavmixer. Kör till en puréaktig soppa. Tillsätt grädden och mixa. Späd med kokvattnet från potatisen om det behövs. Om resten av familjen ska äta soppan, ta undan till bebisen och värm resten av soppan försiktigt med grönsaksbuljong.
Vill du göra en stor sats att frysa? Uteslut potatis och grädde. Soppan fungerar bra som smakportion.