Från sex månaders ålder

Vid sex månaders ålder är det dags att börja ge smakprover av olika sorters mat till barnet. Här hittar du enkla recept på puréer till ditt barn. Grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, ägg, bönor, ärtor och linser är exempel på mat som kan vara lämplig att ge.

Se till att barnet inte är för hungrigt eller trött när det är dags att äta - annars är tidpunkt inte så noga.

Konsistensen ska vara mjuk. Gör gärna purén lösare med hjälp av bröstmjölk eller ersättning. Till varje portion tillsätts 1 tsk fett, exempelvis av kallpressad raps- eller olivolja. Fettet ges för att maten behöver vara näringsrik för så små barn.

Till en början ges små portioner om kanske en tesked, men öka sedan mängden lite åt gången när barnet är intresserat. Tvinga aldrig barnet att äta utan låt det undersöka maten i sin egen takt. Om barnet är mer hungrigt när maten är slut, komplettera med bröstmjölk eller ersättning.

Tänk på att undvika salt i maten till så små barn. Krydda gärna med annat, kanske lite kanel i gröten och grytor med örtkryddor? Små barn tycker förstås olika, men maten får gärna smaka för de flesta!

I den här åldern är det också bra att introducera gluten i små mängder medan barnet fortfarande ammas. Gluten finns i vete, korn och råg och i mycket små mängder i havre. Gör gärna välling eller gröt med lite gluten eller ge lite ljust bröd någon gång ibland. Detta minskar risken för glutenintolerans senare i livet.

Att ge mjölkprodukter i större mängd ska man vänta med tills barnet är över ett år. Då kan fil och yoghurt ges som mellanmål och mjölk som dryck.

Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...