Från sex månaders ålder

Vid sex månaders ålder är det dags att börja ge smakprover av olika sorters mat till barnet. Här hittar du enkla recept på puréer till ditt barn. Grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, ägg, bönor, ärtor och linser är exempel på mat som kan vara lämplig att ge.

Se till att barnet inte är för hungrigt eller trött när det är dags att äta - annars är tidpunkt inte så noga.

Konsistensen ska vara mjuk. Gör gärna purén lösare med hjälp av bröstmjölk eller ersättning. Till varje portion tillsätts 1 tsk fett, exempelvis av kallpressad raps- eller olivolja. Fettet ges för att maten behöver vara näringsrik för så små barn.

Till en början ges små portioner om kanske en tesked, men öka sedan mängden lite åt gången när barnet är intresserat. Tvinga aldrig barnet att äta utan låt det undersöka maten i sin egen takt. Om barnet är mer hungrigt när maten är slut, komplettera med bröstmjölk eller ersättning.

Tänk på att undvika salt i maten till så små barn. Krydda gärna med annat, kanske lite kanel i gröten och grytor med örtkryddor? Små barn tycker förstås olika, men maten får gärna smaka för de flesta!

I den här åldern är det också bra att introducera gluten i små mängder medan barnet fortfarande ammas. Gluten finns i vete, korn och råg och i mycket små mängder i havre. Gör gärna välling eller gröt med lite gluten eller ge lite ljust bröd någon gång ibland. Detta minskar risken för glutenintolerans senare i livet.

Att ge mjölkprodukter i större mängd ska man vänta med tills barnet är över ett år. Då kan fil och yoghurt ges som mellanmål och mjölk som dryck.

Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

Tillbaka på jobbet eller i skolan efter sommaren? På många ställen är dagens fikapaus ett självklart inslag i arbetsdagen. Eller har ni veckofika för hela avdelningen? Oavsett vilket så kan hembakat fikabröd lyfta vilken mulen dag som helst!

Klassiska kanelbullar, härliga vaniljbullar eller en enkel sockerkaka kan aldrig vara fel till kaffet. Eller var för inte prova ett nytt recept på kladdkakemuffins, som alternativ till den vanliga kladdkakan?

Mera fika åt folket!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...