Från sex månaders ålder

Vid sex månaders ålder är det dags att börja ge smakprover av olika sorters mat till barnet. Här hittar du enkla recept på puréer till ditt barn. Grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, ägg, bönor, ärtor och linser är exempel på mat som kan vara lämplig att ge.

Se till att barnet inte är för hungrigt eller trött när det är dags att äta - annars är tidpunkt inte så noga.

Konsistensen ska vara mjuk. Gör gärna purén lösare med hjälp av bröstmjölk eller ersättning. Till varje portion tillsätts 1 tsk fett, exempelvis av kallpressad raps- eller olivolja. Fettet ges för att maten behöver vara näringsrik för så små barn.

Till en början ges små portioner om kanske en tesked, men öka sedan mängden lite åt gången när barnet är intresserat. Tvinga aldrig barnet att äta utan låt det undersöka maten i sin egen takt. Om barnet är mer hungrigt när maten är slut, komplettera med bröstmjölk eller ersättning.

Tänk på att undvika salt i maten till så små barn. Krydda gärna med annat, kanske lite kanel i gröten och grytor med örtkryddor? Små barn tycker förstås olika, men maten får gärna smaka för de flesta!

I den här åldern är det också bra att introducera gluten i små mängder medan barnet fortfarande ammas. Gluten finns i vete, korn och råg och i mycket små mängder i havre. Gör gärna välling eller gröt med lite gluten eller ge lite ljust bröd någon gång ibland. Detta minskar risken för glutenintolerans senare i livet.

Att ge mjölkprodukter i större mängd ska man vänta med tills barnet är över ett år. Då kan fil och yoghurt ges som mellanmål och mjölk som dryck.

Rådgör alltid med BVC om det är något du undrar över!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...