Från ett års ålder

När barnet börjar äta mer och mer av samma mat som resten av familjen underlättas matlagningen. Vissa saker är fortfarande bra att tänka på. Salt ska fortfarande användas sparsamt och för socker gäller detsamma. Det är bra att ge barnet fisk 2-3 gånger i veckan för att barnet ska få i sig omega-3-fett.

Frukost, 2-3 mellanmål under dagen, lunch och middag är bra för barnet att få. Sätt samman målen som tidigare med potatis, bröd, bulgur, ris eller liknande, tillsammans med grönsaker eller rotfrukter, kompletterat med kött, fisk, ägg, bönor eller liknande. Avsluta gärna med frukt eller bär. Det går bra att ge mjölkprodukter till mellanmål. Mjölk ska gärna ges att dricka till maten, men mellan målen gäller vatten.

Blanda gärna ner grönsaker i maten, särskilt om det är svårt att få barnet att äta grönsaker. Många barn tycker om att plocka i sig små bitar av olika grönsaker. Kanske kan det vara lämpligt att ställa fram lite morotsstavar, gurkbitar och tomatklyftor strax innan maten serveras, när barnen är som hungrigast och behöver klara sig en liten stund till. Det är också bra att byta ut lite av kött eller kyckling i ett recept mot grönsaker, det är utmärkt både för miljö och hälsa.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

Kanelbullar finns det i många former. Den klassiska kanelbullen är fantastiskt god men med en rejäl dos kardemumma får vi istället minst lika goda kardemummabullar.

Butterkaka är en annan favorit som stått sig i längden, ja, namnet har den förstås från engelskans butter: smör, men innehåller också russin och vaniljkräm... Det är tid att sprida lite kärlek, omtanke och kaneldoft!

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...