Från ett års ålder

När barnet börjar äta mer och mer av samma mat som resten av familjen underlättas matlagningen. Vissa saker är fortfarande bra att tänka på. Salt ska fortfarande användas sparsamt och för socker gäller detsamma. Det är bra att ge barnet fisk 2-3 gånger i veckan för att barnet ska få i sig omega-3-fett.

Frukost, 2-3 mellanmål under dagen, lunch och middag är bra för barnet att få. Sätt samman målen som tidigare med potatis, bröd, bulgur, ris eller liknande, tillsammans med grönsaker eller rotfrukter, kompletterat med kött, fisk, ägg, bönor eller liknande. Avsluta gärna med frukt eller bär. Det går bra att ge mjölkprodukter till mellanmål. Mjölk ska gärna ges att dricka till maten, men mellan målen gäller vatten.

Blanda gärna ner grönsaker i maten, särskilt om det är svårt att få barnet att äta grönsaker. Många barn tycker om att plocka i sig små bitar av olika grönsaker. Kanske kan det vara lämpligt att ställa fram lite morotsstavar, gurkbitar och tomatklyftor strax innan maten serveras, när barnen är som hungrigast och behöver klara sig en liten stund till. Det är också bra att byta ut lite av kött eller kyckling i ett recept mot grönsaker, det är utmärkt både för miljö och hälsa.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...