Från ett års ålder

När barnet börjar äta mer och mer av samma mat som resten av familjen underlättas matlagningen. Vissa saker är fortfarande bra att tänka på. Salt ska fortfarande användas sparsamt och för socker gäller detsamma. Det är bra att ge barnet fisk 2-3 gånger i veckan för att barnet ska få i sig omega-3-fett.

Frukost, 2-3 mellanmål under dagen, lunch och middag är bra för barnet att få. Sätt samman målen som tidigare med potatis, bröd, bulgur, ris eller liknande, tillsammans med grönsaker eller rotfrukter, kompletterat med kött, fisk, ägg, bönor eller liknande. Avsluta gärna med frukt eller bär. Det går bra att ge mjölkprodukter till mellanmål. Mjölk ska gärna ges att dricka till maten, men mellan målen gäller vatten.

Blanda gärna ner grönsaker i maten, särskilt om det är svårt att få barnet att äta grönsaker. Många barn tycker om att plocka i sig små bitar av olika grönsaker. Kanske kan det vara lämpligt att ställa fram lite morotsstavar, gurkbitar och tomatklyftor strax innan maten serveras, när barnen är som hungrigast och behöver klara sig en liten stund till. Det är också bra att byta ut lite av kött eller kyckling i ett recept mot grönsaker, det är utmärkt både för miljö och hälsa.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se


Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

Vitt ris och pasta har fått allt större konkurrens de senaste åren. Couscous finns på många middagsbord, bulgur likaså. Vill du bredda smaken ytterligare, prova naketkorn, ett sädesslag som odlades och åts i landet många hundra år tillbaka. Odlas åter och hittas inte bara i hälsokostbutiken utan ibland även i mataffären. Gott i sallader, i brödbaket och som perfekt tillbehör till en hemlagad falafel eller vegoburgare. Passar utmärkt till svamp eller ugnsbakad aubergine.

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...