Grönsaksmos, grönsakspuré

Enklaste purén gör du själv. Gör gärna en stor sats och frys in i portioner.

Du behöver

  • grönsaker, t ex potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli
  • kokvatten
  • 1 tsk fett per portion

Gör så här:

Puré av grönsaker gör du enkelt själv. Från sex månaders ålder kan man ge smakportioner av kokta, mosade grönsaker och rotfrukter. Potatis, morot, palsternacka, pumpa och broccoli är exempel på grönsaker som kan användas. Använd gärna ekologiska grönsaker!

Skölj och skala grönsakerna om det behövs. Även nypotatis ska skalas, eftersom solanin (ett gift som kan ge magont, diarré och illamående i större doser) kan förekomma strax under skalet även på potatisar som inte är gröna.

Dela grönsakerna i jämnstora bitar. Koka upp vatten utan salt. Lägg i grönsaksbitarna när vattnet kokar, inte dessförinnan. Detta tillagningssätt gör att man inte förlorar lika mycket C-vitamin. Koka grönsaksbitarna tills de mjuknat, häll av kokvattnet. Spara eventuellt lite att späda moset med. Mosa grönsakerna och passera dem genom en trådsil eller pressa dem med ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak), eller mixa med stavmixer.

Om purén ska frysas och sparas, kyl den snabbt exempelvis i vattenbad och frys sedan genast.

Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.

Tina gärna purén i behållare med lock i kylskåpet och värm sedan kort i en kastrull, eventuellt med lite vatten så att purén inte bränner fast.

Purén serveras med tillskott av 1 tsk fett, till exempel kallpressad olja och späds eventuellt till lösare konsistens med vatten från kokningen, bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
16 september 2019

Har sett att folk serverar potatismos från pulver till sitt baby, är det bra eller inte ?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

Scones uppskattas av de flesta! Nybakade, med smör och marmelad är de oslagbara till eftermiddagsteet.

Prova ett nytt recept på pepparkaksscones som värmande höstfika! Sconesen får en härligt kryddig smak som passar utmärkt till exempel serverade med smör och lagrad hårdost. Eller prova pepparkaksscones med lite skivad ädelost, mascarpone (eller annan färskost) och en klick blåbärssylt - en läcker kombination!

Svart te eller varm glögg smakar fint till och helgen kan börja!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...