Grönsaksmos, grönsakspuré

Enklaste purén gör du själv. Gör gärna en stor sats och frys in i portioner.

Du behöver

  • grönsaker, t ex potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli
  • kokvatten
  • 1 tsk fett per portion

Gör så här:

Puré av grönsaker gör du enkelt själv. Från sex månaders ålder kan man ge smakportioner av kokta, mosade grönsaker och rotfrukter. Potatis, morot, palsternacka, pumpa och broccoli är exempel på grönsaker som kan användas. Använd gärna ekologiska grönsaker!

Skölj och skala grönsakerna om det behövs. Även nypotatis ska skalas, eftersom solanin (ett gift som kan ge magont, diarré och illamående i större doser) kan förekomma strax under skalet även på potatisar som inte är gröna.

Dela grönsakerna i jämnstora bitar. Koka upp vatten utan salt. Lägg i grönsaksbitarna när vattnet kokar, inte dessförinnan. Detta tillagningssätt gör att man inte förlorar lika mycket C-vitamin. Koka grönsaksbitarna tills de mjuknat, häll av kokvattnet. Spara eventuellt lite att späda moset med. Mosa grönsakerna och passera dem genom en trådsil eller pressa dem med ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak), eller mixa med stavmixer.

Om purén ska frysas och sparas, kyl den snabbt exempelvis i vattenbad och frys sedan genast.

Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.

Tina gärna purén i behållare med lock i kylskåpet och värm sedan kort i en kastrull, eventuellt med lite vatten så att purén inte bränner fast.

Purén serveras med tillskott av 1 tsk fett, till exempel kallpressad olja och späds eventuellt till lösare konsistens med vatten från kokningen, bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...