Grönsaksmos, grönsakspuré

Enklaste purén gör du själv. Gör gärna en stor sats och frys in i portioner.

Du behöver

  • grönsaker, t ex potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli
  • kokvatten
  • 1 tsk fett per portion

Gör så här:

Puré av grönsaker gör du enkelt själv. Från sex månaders ålder kan man ge smakportioner av kokta, mosade grönsaker och rotfrukter. Potatis, morot, palsternacka, pumpa och broccoli är exempel på grönsaker som kan användas. Använd gärna ekologiska grönsaker!

Skölj och skala grönsakerna om det behövs. Även nypotatis ska skalas, eftersom solanin (ett gift som kan ge magont, diarré och illamående i större doser) kan förekomma strax under skalet även på potatisar som inte är gröna.

Dela grönsakerna i jämnstora bitar. Koka upp vatten utan salt. Lägg i grönsaksbitarna när vattnet kokar, inte dessförinnan. Detta tillagningssätt gör att man inte förlorar lika mycket C-vitamin. Koka grönsaksbitarna tills de mjuknat, häll av kokvattnet. Spara eventuellt lite att späda moset med. Mosa grönsakerna och passera dem genom en trådsil eller pressa dem med ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak), eller mixa med stavmixer.

Om purén ska frysas och sparas, kyl den snabbt exempelvis i vattenbad och frys sedan genast.

Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.

Tina gärna purén i behållare med lock i kylskåpet och värm sedan kort i en kastrull, eventuellt med lite vatten så att purén inte bränner fast.

Purén serveras med tillskott av 1 tsk fett, till exempel kallpressad olja och späds eventuellt till lösare konsistens med vatten från kokningen, bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...