Grönsaksmos, grönsakspuré

Enklaste purén gör du själv. Gör gärna en stor sats och frys in i portioner.

Du behöver

  • grönsaker, t ex potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli
  • kokvatten
  • 1 tsk fett per portion

Gör så här:

Puré av grönsaker gör du enkelt själv. Från sex månaders ålder kan man ge smakportioner av kokta, mosade grönsaker och rotfrukter. Potatis, morot, palsternacka, pumpa och broccoli är exempel på grönsaker som kan användas. Använd gärna ekologiska grönsaker!

Skölj och skala grönsakerna om det behövs. Även nypotatis ska skalas, eftersom solanin (ett gift som kan ge magont, diarré och illamående i större doser) kan förekomma strax under skalet även på potatisar som inte är gröna.

Dela grönsakerna i jämnstora bitar. Koka upp vatten utan salt. Lägg i grönsaksbitarna när vattnet kokar, inte dessförinnan. Detta tillagningssätt gör att man inte förlorar lika mycket C-vitamin. Koka grönsaksbitarna tills de mjuknat, häll av kokvattnet. Spara eventuellt lite att späda moset med. Mosa grönsakerna och passera dem genom en trådsil eller pressa dem med ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak), eller mixa med stavmixer.

Om purén ska frysas och sparas, kyl den snabbt exempelvis i vattenbad och frys sedan genast.

Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.

Tina gärna purén i behållare med lock i kylskåpet och värm sedan kort i en kastrull, eventuellt med lite vatten så att purén inte bränner fast.

Purén serveras med tillskott av 1 tsk fett, till exempel kallpressad olja och späds eventuellt till lösare konsistens med vatten från kokningen, bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
16 september 2019

Har sett att folk serverar potatismos från pulver till sitt baby, är det bra eller inte ?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu


Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

Än får vi vänta på såväl rabarber som jordgubbar, men en titt i frysen kan löna sig. Frysta hallon och vaniljkräm gör påsktårta till en söt dröm som försvinner lika fort som den kom. Choklad kan vi njuta av året om, så varför inte maffig chokladkaka med vispad grädde till? Alldeles gul citronmarängpaj står vackert på bordet till påsk. Ta tid till god fika i gott sällskap!

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...