Grönsaksmos, grönsakspuré
Enklaste purén gör du själv. Gör gärna en stor sats och frys in i portioner.
Du behöver
- grönsaker, t ex potatis, morot, palsternacka, blomkål, broccoli
- kokvatten
- 1 tsk fett per portion
Gör så här:
Puré av grönsaker gör du enkelt själv. Från sex månaders ålder kan man ge smakportioner av kokta, mosade grönsaker och rotfrukter. Potatis, morot, palsternacka, pumpa och broccoli är exempel på grönsaker som kan användas. Använd gärna ekologiska grönsaker!
Skölj och skala grönsakerna om det behövs. Även nypotatis ska skalas, eftersom solanin (ett gift som kan ge magont, diarré och illamående i större doser) kan förekomma strax under skalet även på potatisar som inte är gröna.
Dela grönsakerna i jämnstora bitar. Koka upp vatten utan salt. Lägg i grönsaksbitarna när vattnet kokar, inte dessförinnan. Detta tillagningssätt gör att man inte förlorar lika mycket C-vitamin. Koka grönsaksbitarna tills de mjuknat, häll av kokvattnet. Spara eventuellt lite att späda moset med. Mosa grönsakerna och passera dem genom en trådsil eller pressa dem med ren vitlökspress (som inte avger vitlökssmak), eller mixa med stavmixer.
Om purén ska frysas och sparas, kyl den snabbt exempelvis i vattenbad och frys sedan genast.
Fördela purén i istärningsbricka eller, om purén är fast, klicka ut på bakplåtspapper på en plåt eller tallrik och frys. Nästa dag eller när purén har fryst, lägg bitarna i tättslutande glas- eller plastburk eller påse i frysen.
Tina gärna purén i behållare med lock i kylskåpet och värm sedan kort i en kastrull, eventuellt med lite vatten så att purén inte bränner fast.
Purén serveras med tillskott av 1 tsk fett, till exempel kallpressad olja och späds eventuellt till lösare konsistens med vatten från kokningen, bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.
Har sett att folk serverar potatismos från pulver till sitt baby, är det bra eller inte ?